Merken en #hashtags. Een succesverhaal of gedoemd te mislukken? 10 Do’s and Don’ts bij het gebruiken
De Hashtag. Je hebt het vast wel is voor bij zien komen in je social media kanalen zoals Instagram of Twitter. Gebruikers gebruiken ‘de hashtag’ (#) om zo trefwoorden in berichten aan te geven. Zoals de plek waar ze zijn, wat ze dragen of met welk thema hun bericht heeft te maken. Niet heel gek dat deze trend nu ook bij merken populairder wordt. Maar weten merken nou eigenlijk wel zo goed hoe ze deze #hashtags moeten inzetten?
Het was natuurlijk wel te verwachten dat merken hashtags zouden gaan inzetten op hun social-mediakanalen. Hashtags gebruiken is namelijk helemaal hot. Ondanks het feit dat de hashtag al 10 jaar oud is, wordt deze nog steeds veel gebruikt door gebruikers op Twitter en nu ook Instagram. Maar wat is nou het doel van de hashtag?
Je kunt hashtags gebruiken voor locaties, activiteit, type content, producten etc. (#pinkwallrotterdam #eatingbreakfast, #sharingmystory, #givesyouwings)
Mensen gebruiken hashtags voor verschillende redenen. Dit kan zijn om de zichtbaarheid te vergroten, mee te doen in discussies en om berichten te filteren. Volgens de Marketingfactory zijn er verschillende doelen die je kunt behalen als je hashtags in je posts gebruikt:
1. Hashtags worden gebruikt om posts te labelen aan verschillende onderwerpen.
2. Door de hashtags word je eerder gevonden als mensen op die op een bepaalde hashtag zoeken.
3. Door een hashtag te gebruiken die past bij je doelgroep word je hierdoor sneller gevonden.
4. Door regelmatig dezelfde hashtag te gebruiken, kun je autoriteit op een bepaald gebied krijgen.
5. Strategisch gebruik van hashtags kan je nieuwe volgers opleveren.
Het gebruiken van hashtags is namelijk ook een goede manier voor merken en bedrijven om campagnes op te zetten. Zo zijn er al verschillende campagnes van bijvoorbeeld Tele2 en T-Mobile die hashtags volledig in de schijnwerpers hebben staan.
Hashtags kunnen in campagnes gebruikt worden om bijvoorbeeld een maatschappelijk of politiek probleem aan te kaarten, het geven van korting bij een aankoop als de klant de hashtag gebruikt of het vragen van verhalen en ervaringen van volgers door middel van de hashtag.
“Met hashtag campagnes kun je de consument te betrekken, ga je gemakkelijk met de doelgroep in gesprek en de user generated content die gedeeld wordt, kun je door de hashtag eenvoudig terugvinden en koppelen aan bijvoorbeeld een campagnewebsite. “(SocialEmbassy,2014).
Een ander voordeel van de hashtag campagnes is dat de boodschap van de campagne snel verspreid wordt onder de doelgroep door het gebruiken van de hashtag, consumenten die een post plaatsen en gebruik maken van de campagne hashtag verspreiden daarmee het bereik en bekendheid van deze hashtag. Het is voor merken ook goed te monitoren en te meten wat er met de campagne gebeurt als er hashtags worden gebruikt.Ook kun je doormiddel van hashtags je merk of campagne meer op de kaart zetten en een verhaal vertellen. Visual storytelling is namelijk helemaal hot nu en veel campagnes zetten de hashtag in om hun verhaal sneller en beter te kunnen verspreiden.
Natuurlijk zijn er bij dit soort marketing uitingen van merken altijd Do’s and Don’ts die komen kijken bij het succesvol inzetten van een hashtag voor en vanuit een merk. Lang niet ieder merk heeft er voordeel bij om hashtags in te zetten bij posts op social media.
Ook moeten hashtags zorgvuldig worden ingezet om misverstanden en blunders te voorkomen. Zo ondervond ook het politiekorps in New York, NYPD. Wat begon als een goedbedoelde hashtag om verhalen van mensen uit New York en de politie te delen, veranderde binnen een uur in een nachtmerrie. Wat gebeurde er namelijk, in plaats van positieve verhalen werd de hashtag #myNYPD gebruikt om het politiekorps van New York belachelijk te maken. Zo zie je maar het gebruiken van hashtags is lang niet voor ieder merk of bedrijf weggelegd.
#10 do’s en Don’ts bij Instagram hashtags Maar laat nu niet alle moed varen. Er zijn namelijk een paar handige tips voor merken om het verhaal van #mtNYPD te voorkomen. In de volgende 10 Do’s and Don’ts worden tips gegeven voor merken die hashtags willen gebruiken in hun posts.
DO
Controleer/ onderzoek of de hashtag niet al wordt gebruikt. Voor je kiest voor een bepaalde controleer of deze niet al is gebruikt door een ander merk of voor een ander doeleinde. Zo voorkom je moeilijkheden en verkeerde associaties met je merk.
DON’T
Gebruik geen irrelevante hashtags Woorden zoals #love #eat #sleep geven wel een gevoel neer maar hebben verder weinig betekenis voor het merk. Het zijn geen relevante hashtags voor de posts dus deze kun je beter vermijden.
DO
Gebruik hashtags die laten zien wat voor content jij regelmatig deelt.
Op deze manier geef jij de target audience gelijk mee wat voor content jij deelt en voorkom je verwarringen over je merk. Als je bijvoorbeeld bij een post ziet staan #tipsandtricks verwacht je ook tips and tricks als dit niet het geval is zorgt dit voor verwarring.
DON’T
Gebruik geen hashtags die niet passen bij je merk Dit klinkt als logisch maar is in de praktijk een stuk lastiger. Vaak worden hashtags gebruikt voor meer zichtbaarheid van het merk en om de target audience aan te spreken maar merken moeten niet hun eigen visie vergeten. Bijvoorbeeld een fit and health merk plaatst een foto van een gezonden snack en gebruikt de hashtag #McDonalds omdat dit nu trending is. Dit past niet bij het merk.
DO
Kies een paar hashtags die passen bij je merk en elke post
Door een paar hashtags te kiezen die passen bij elke foto die je merk plaatst bouw je een basis op. Maak het niet te moeilijk en blijf bij jezelf. Ben je een sportschool kies dan bijvoorbeeld: #gettingfitter #startingmyday #healtychoice.
DON’T
Maak een hashtag niet te lang
Dit zorgt voor een onduidelijke hashtag en is voor de target audience vervelend te lezen. Dus in plaats van #vroegindeochtendlekkeraanhetsporten maak er dan van #earlymorning #fitness
DO
Maak hashtags gebruiksvriendelijk
Gebruik hoofdletters, maak de woorden niet te lang en controleer altijd hoe de hashtag gelezen wordt om misverstanden te voorkomen. Het is voor de target audience ook een stuk prettiger lezen en het zal dus ook sneller positief worden ontvangen.
DON’T
#Do #not #Hashtag #Elk #Woord Dit spreekt voor zich, het is moeilijk leesbaar en voornamelijk onnodig. Niet doen dus.
DO
Moedig mensen aan om je hashtag te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het delen van hun ervaring, mee doen aan een winactie of omdat het merk past bij de persoon. Als mensen jouw hashtag gaan gebruiken wordt de zichtbaarheid van je merk vergroot en is het voor jou een bevestiging dat je hashtag aanslaat. Hou wel in de gaten dat de hashtag wordt gebruikt zoals je voor ogen had, de hashtag kan ook voor verkeerde berichten worden gebruikt.
DON’T
Kopieer niet de hashtags van je concurrenten Natuurlijk is het makkelijk om te kijken wat andere voor hashtags gebruiken maar neem deze nooit zomaar over. Dus wees uniek, wees jezelf en kies een hashtag die past bij JOUW merk en JOUW target audience.
Nu alle do’s and don’ts besproken zijn kan er worden gekken naar de praktijk. Een voorbeeld van een merk die hashtags inzet voor hun campagne en posts op social media is Canon, met de hashtag #liveforthestory. Canon introduceerde de nieuwe merkcampagne ‘Live For The Story’ in begin 2017. Met als doel een zoektocht te starten naar de ideale storyteller, deze storyteller zou vervolgens een jaar lang de wereld over reizen om zo 365 inspirerende en boeiende verhalen vast te leggen over de hele wereld met de titel ‘verhaal van de zomer’. Met deze campagne wil Canon storytelling nieuw leven in blazen en zich als merk koppelen aan storytelling.
De campagne ontstond uit het verhaal van Canon dat tegenwoordig mensen meer foto’s delen dan verhalen en hier wilden ze verandering in brengen. Want volgens Canon schuilt achter elke foto een verhaal. Met de campagne ‘Live For The Story’ wil Canon mensen aanmoedigen hun herinneringen en speciale momenten in het leven te delen met Canon en de rest van de wereld door gebruik te maken van de hashtag #liveforthestory.
Hieronder zijn een paar posts te vinden van Canon Nederland. Canon maakt in zijn Instagram feed vooral gebruik van content van anderen. Ze reposten berichten van mensen die de hashtag #liveforthestory hebben gebruikt of Canon hebben gementioned.
Canon heeft met deze hashtag mensen aangemoedigd om er ook zeker gebruik van te maken. Mensen plaatsen foto’s met de hashtag ook al is de campagne al afgelopen. De hashtag wordt nog steeds gebruikt. Dit heeft Canon dus goed voor elkaar. Ook is de hashtag origineel en past het goed bij het merk Canon.
Canon is een camera merk en legt dus foto’s en daarmee herinneringen vast dit willen ze ook met de campagne en hashtag benadrukken. Wat minder is aan het gebruik van de hashtag is dat Canon weinig content van zichzelf deelt. Ze delen voornamelijk content van anderen. Na het lezen van het doel van de campagne en het zien van de posts zou hier nog meer koppeling in moeten komen. Het lijken nu twee verhalen terwijl de winactie en de posts op Instagram onderdeel zijn van dezelfde campagne.
Maar al met al is dit een sterke hashtag campagne die goed is ingezet en je ziet dat er met aandacht is gekeken naar de juiste hashtag die helemaal past bij Canon en de campagne.